De charme van een chalet

Wat dacht u van een stukje geschiedenis over de charmante houten bergwoningen, beter bekend als onze geliefde “chalets”? De term chalet is afgeleid van het Latijnse woord “cala” (beschermde locatie) en ingewijd in het Franse deel van Zwitserland, waar het werd gebruikt om een eenvoudige boeren cottage te beschrijven. Naast een adembenemend panoramisch uitzicht, herinneren traditionele chalets ons ook aan de eenvoud, houten balken en het geluid van krakende lage plafonds. Aanvankelijk werden de huisjes aan elkaar vast gemaakt met een paar kleine ramen of luiken, waardoor de rook van de open haard ontsnapte, terwijl het hout zwart en uitgehard werd. Eeuwenlang, leefde de lokale bevolking in zulke eenvoudige woningen en de traditie werd doorgegeven van generatie op generatie.

Chalet

Het oudste houten woonhuis in Europa, met de naam “Bethlehem House” is nu meer dan 700 jaar oud en ligt in de Zwitserse stad Schwyz. Het was nog steeds bewoond tot de jaren ‘80 en is nu een museum. Meer echte houten huizen uit het verleden zijn o.a. het “Oude Chalet” in het Bernse dorp Wilderswil, gebouwd in 1574, of het “Grande Maison” in Rossinière, waarvan de bouw in 1756 werd voltooid en is gelegen in het gebied Vaud. Deze woning geldt als een van de grootste bewoonde houten huizen in Europa.

En laten we zeker het beroemde “Swiss House” in het wildpark Anholter (1892) niet vergeten, welke dicht bij het drie-landen grenspunt ligt bij Nederland. Het was prins Leopold van Salm-Salm, die ter herinnering aan zijn huwelijksreis – de opdracht gaf het chalet te verhuizen van Zwitserland naar de nieuwe locatie en tegelijkertijd het Zwitserse landschap van het meer van Luzern na te maken. Het twee verdiepingen tellende gebouw werd volledig gedemonteerd in Zwitserland en opnieuw opgebouwd op de nieuwe locatie. Wat voor nu veel moeite lijkt te zijn, was destijds heel gebruikelijk in de Middeleeuwen. Demontage van een huis en de wederopbouw ervan elders was blijkbaar zelfs goedkoper.

Eind 19e eeuw begon het toerisme te bloeien in Zwitserland en daarmee kwam er een nieuwe belangstelling in chalets. Chalets werden een alternatief voor de conventionele eengezinswoningen, met name in de markt van vakantiehuizen en ver buiten de grenzen van Zwitserland. Op de dag van vandaag, dromen stedelingen nog steeds van een gezellig huisje of bergwoning om hun weekenden en vakanties in door te brengen en het komt dan ook niet als een verrassing dat de chalet-stijl huizen onverminderd populair zijn. Inmiddels zijn er talloze mogelijkheden over hoe simplistisch of luxe een houten huis kan worden ontworpen en gebouwd.

PS: Als je benieuwd bent naar de charme van een verblijf in een chalet, probeer het uit. We hebben een uitgebreide selectie van meer dan 700 chalets in de Alpen regio’s, klaar voor uw volgende vakantie: www.interhome.nl/chalet/

Wees de eerste die dit leuk vind

Share on Google+Share on LinkedInEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on Facebook
Bookmark the permalink.

Comments are closed